![](/media/lib/134/n-wrona-broda-grzebie-06424f82ea35caf26b65f60ef8c9f8f6.jpg)
Wrony jak uczniowe szkoły podstawowej
31 marca 2014, 06:13Wrona brodata to jedyny poza naczelnymi gatunek, o którym wiemy, że potrafi produkować narzędzia. Teraz Sarah Jelbert z University of Auckland wykazała, że ptaki rozumieją też koncepcję wyporności. Naukowcy przekonali się, że wrona wie, w jaki sposób podnieść poziom wody, by otrzymać smakołyk.
![](/media/lib/198/n-jezioro-54911c9b15209acf7b7faa964da2e521.jpg)
"Brązowienie" zbiorników utrudnia dezynfekcję wody przez słoneczny ultrafiolet
2 listopada 2017, 13:07Przez zmianę klimatu zwiększa się spływ związków organicznych. Zjawisko to może ograniczyć penetrację zabijającego patogeny ultrafioletu w jeziorach, rzekach i morskich wodach przybrzeżnych.
![](/media/lib/553/n-mikroplastik-e3c766f41e6e2f5bf241dc3725ed9d14.jpg)
W każdym zbadanym jeziorze na Mazurach znaleziono mikroplastik
23 czerwca 2023, 12:44W każdej próbce wody pobranych z 30 mazurskich jezior znaleziono mikroplastik, a jego ilość w wodzie była ściśle związana ze stopnie zurbanizowania linii brzegowej, informują naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku. Badania prowadzone były w ramach studiów doktoranckich Wojciecha Pola pd kierunkiem doktora habilitowanego Piotra Zielińskiego. Uzyskane wyniki pozwoliły na opracowanie uniwersalnego wskaźnika potencjalnego zagrożenia jezior mikroplastikiem na podstawie zurbanizowania linii brzegowej.
![](/media/lib/75/woda-251abffed140e74985b7024f5f19fae2.jpg)
Niezwykłe kwantowe właściwości wody
31 stycznia 2011, 19:18George Reiter z University of Houston i jego koledzy odkryli kolejną niezwykłą właściwość wody. Przedstawili oni dowody sugerujące, że gdy uwięzimy molekuły wody w przestrzeni liczonej w nanometrach, powstaje "kwantowa" woda.
![](/media/lib/224/n-sztuczny-koralowiec-d012addc28f80eaef0db9bf05fbceb53.jpg)
Samozwijające się niby-koralowce oczyszczą wodę z metali ciężkich
24 lipca 2015, 10:40Nowy materiał, który przypomina koralowce, może skuteczniej usuwać toksyczne metale ciężkie, np. rtęć, z oceanów.
![](/media/lib/356/n-solein-2e92cd417c206b69881265c3641f547a.jpg)
Solein – pożywienie z wody, elektryczności i powietrza uratuje Ziemię?
9 lipca 2019, 10:45Fiński startup Solar Foods produkuje żywność z wody, powietrza i elektryczności, wykorzystując przy tym proces podobny do warzenia piwa. Finowie twierdzą, że pozyskują najbardziej przyjazną środowisku proteinę.
![Planeta HD 209458b© NASA](/media/lib/5/1176301232_798133-9e60514866457aa30a9863f4e45a625e.jpeg)
Odkryto wodę poza Układem Słonecznym
11 kwietnia 2007, 14:17Poza Układem Słonecznym po raz pierwszy odkryto ślady wody. Na jej obecność wskazują analizy obrazów przekazanych przez teleskop Hubble’a.
![](/media/lib/140/n-pteropod-83624ce79a6f1f3dedd378216f0f2c5e.jpg)
Zakwaszona woda zagraża łańcuchowi pokarmowemu
26 listopada 2012, 11:46Zakwaszenie oceanów jest już tak duże, że woda rozpuszcza skorupy ślimaków żyjących w Oceanie Antarktycznym. Naukowcy zdobyli pierwszy twardy dowód na istnienie zjawiska, które może zaszkodzić całemu łańcuchowi pokarmowemu.
![Wnętrze nanorurki](/media/lib/120/n-1211362062_222573-2bf3808c0ef2a54a22e50711bb9bc74d.jpeg)
Niezwykłe zachowanie wody w nanorurkach
29 listopada 2016, 06:57Na poziomie morza woda zaczyna wrzeć w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Nie od dzisiaj wiadomo też, że jeśli wodę umieścimy w bardzo małej przestrzeni, zmienia się jej temperatura wrzenia i zamarzania, spadając o około 10 stopni. Teraz naukowcy z MIT zaobserwowali nowe niespodziewane zachowanie się wody.
![](/media/lib/453/n-lodowiec-b304b3b767aa728b2d460e9585efbe5b.jpg)
Niemal wszystkie lodowce na Ziemi tracą masę, a tempo utraty lodu przyspiesza
4 maja 2021, 10:00Międzynarodowy zespół naukowy, w skład którego weszli uczeni ze Szwajcarskiego Instytutu Technologicznego w Zurichu (ETH Zurich), wykazał, że niemal wszystkie ziemskie lodowce tracą masę, a tempo utraty lodu przyspiesza. To najszerzej zakrojone i najbardziej dokładne badania tego typu. To również pierwsze badania, w których uwzględniono wszystkie lodowce na Ziemi